Father of Mutation theory

Who is the Father of Mutation theory


Answer: Hugo De Vries

Hugo De Vries is the Father of Mutation Theory

Refrigeration is a process which

Refrigeration is a process which slows down the bacterial growth


Answer: Slows down the bacterial growth

Archaeopteryx is a connecting link of

Archaepteryx is a connection link of Reptiles and Birds


Answer : Reptiles and Aves

Which type of light waves/rays used in remote control and night vision camera ?

Which type of light waves/rays used in remote control and night vision camera


Answer: Infrared

Infrared light waves or infrared rays are used in remote control and night vision camera

In Human 47 number of Chromosomes (44 +XXY) is resulted in which Syndrome

In Human 47 number of Chromosomes (44 +XXY ) is resulted in 


Answer: Klinefelter's Syndrome

In Klinefelter's Syndrome 47 number of Chromosomes (44 +XXY ) seen

University Assistant Exam Training - PSC General Knowledge

University Assistant Exam Training - PSC General Knowledge 


Read and by heart following questions coming under General Knowledge. Helps you to get high marks in upcoming University Assistant Exam conducted by Kerala Public Service Commission. 

1) Judicial review in India is based on __
a.    The procedure established by law.
b.    Due process of law
c.    Rule of Law
d.    Precedents and conventions

Answer : The procedure established by law


2)    The Human Development Index (HDI) is based on __
a.    Life Expectancy at birth
b.    GDP per capita
c.    Mean years of schooling
d.    All of the above

Answer : All of the above

3)    Which cricketer is nicknamed as the Pied Piper of Punjab?
a.    Yuvraj Singh
b.    Reetinder Sodhi
c.    Navjot Sidhu
d.    Mohinder Amarnath

Answer : Yuvraj Singh

4)    Professor Amartya Sen was honoured with__
a.    UNESCO Peace Prize
b.    Nobel prize in Economics
c.    Bharat Ratna
d.    Both (b) & (C)

Answer : Both (b) & (C)


5)    Suzlon has set up the world’s tallest hybrid wind turbine in___
a.    Gujarat
b.    Tamil Nadu
c.    Karnataka
d.    Madhya Pradesh

Answer : Gujarat


6)    The 18th SAARC summit was held in__
a.    Kathmandu
b.    Dhaka
c.    Addu
d.    Kabul

Answer : Kathmandu


7)    The term “Pump Priming” is associated with__
a.    Sociology
b.    Geography
c.    Economics
d.    Water Conservation

Answer : Economics


8)    Project Insight is an initiative of
a.    Income Tax Department
b.    Department of Customs and Central exercise
c.    Department of IT
d.    ISRO

Answer : Income Tax Department


9)    The largest single organ of the human  body  is:
a.    Respiratory System
b.    Integumentary system
c.    Endocrine System
d.    Skeletal system

Answer:-  Integumentary System

10)    Who was the Chief organizer of the Gadhar movement?
a.    Lala Hardayal
b.    Mahatma Gandhi
c.    Lala Lajpat Rai
d.    Lai Chand Falal

Answer:- Lala Hardayal

11)    Rabindranath Tagore returned the title of knighthood to the British government to protest against the__

a.    Simon Commission 1927
b.    RowlattActof 1919
c.    Partition of Bengal
d.    Massacre of Jallianwala Bagh

Answer:- Massacre of Jallianwala Bagh

12)    The Rourkela steel plant was built on the banks of the
a.    Bhader River
b.    Damodar River
c.    Brahmani River
d.    Bhima River

Answer:- Brahmani River

13)    National defence College is situated in?
a.    New Delhi
b.    Dehradun
c.    Pune
d.    Hariyana

Answer:- New Delhi

14)    What is manufactured using the Bessemer process?
a.    Steel
b.    Gold
c.    Zinc
d.    Silver

Answer:- Steel


15)    The power of “Pocket Veto” for the first time exercised by The President?
a.    B Venkitaraman
b.    V V Giri
c.    Zail Singh
d.    Rajendraprasad

Answer:- Zail Singh





University Assistant Exam Coaching - Kerala PSC - General Knowledge

 University Assistant Exam Training - General Knowledge Questions & Answers


1.    Who is the first chief minister of Telangana?
    a.    K Chandrasekhar Rao   
    b.    Chandrababu Naidu
    c.    Chandragupta
    d.    K Chandrakanth    
Answer:   K Chandrasekhar Rao

2.    The value of universal gravitational constant (G) was determined by?
    a.    Issac Newton
    b.    John Dalton
    c.    Gregor Mendel
    d.    Henry Cavendish     
Answer:         Henry Cavendish  

3.    Who is the only Indian economist to have won the Nobel prize?
    a.    Amit Mishra
    b.    Amarnath Sen
    c.    Amartya Sen
    d.    Avinash Dixit
Answer:  Amartya Sen

4.    The maximum number of electrons that can be accommodated in M shell is?
    a.    2
    b.    18
    c.    32
    d.    8
Answer: 18

5.    Who is the current director of RAW?
    a.    Kiran Bedi
    b.    Ajith Doval
    c.    Anil Kumar Dhasmana
    d.    Dineshwar Sharma
Answer : Anil Kumar Dhasmana

6.    National Communal Harmony award 2018 has been awarded to__
    a.    Khamliana
    b.    Mohd. Abdul Basi
    c.    Gopal Krishna Gandhi
    d.    M S Subbulakshmi
Answer : Gopal Krishna Gandhi

7.    In xerophytes the deficiency is of__
    a.    Water 
    b.    Chlorophyll
    c.    Mineral Salts
    d.    Air
Answer : Water 

8.    Rocket fuel is?
    a.    Ammonium Phosphate
    b.    Liquid Oxygen  
    c.    Liquid Ammonia
    d.    Solid KCI
Answer : Liquid Oxygen

9.    Which of the following compound decomposes on heating?
    a.    Zinc Oxide
    b.    Mercuric Oxide   
    c.    Aluminium Oxide
    d.    Sodium Oxide
    Answer : Mercuric Oxide   
10.    Through which constitutional amendment was the Nagarapalika bill passed?
    a.    70th
    b.    72nd
    c.    73rd
    d.    74th
Answer : 74th